Zaterdag mocht ik samen met Irene Lansdaal van Solvitas voor de 4de keer trainen voor een kinderdagopvang over oplossingsgericht communiceren met ouders. Een belangrijk onderdeel van de training is de schaalvraag. Dit is mijn favoriete oplossingsgerichte techniek waarbij je mensen volledig in hun kracht zet. Wij hadden als variant op de schaalvraag bedacht om de deelnemers elkaar te laten benoemen wat ze vinden van elkaar wat ze allemaal al goed doen richting het communiceren met ouders.

Wat er ontstond was een soort kippenhok van 22 vrouwen die allemaal door elkaar heen briefjes uit deelden met de mooiste complimenten er op. Één van de deelneemsters kwam naar mij toe met de vraag of ze bij het nabespreken van de oefening even een moment mocht nemen om iedereen te bedanken.

Uiteraard mocht dit en wat er toen ontstond was prachtig.

Blijkbaar had deze deelnemer het gevoel dat ze zich niet gezien voelde in het team.  Nu ze van al haar collega’s briefjes had gekregen met mooie, liefdevolle complimenten voelde ze dat ze weer helemaal deel van het team uitmaakt en dat heeft ze geuit naar al haar 22 collega’s. Het was een mooi en warm moment in de training waarbij zelfs Irene en ik het niet droog konden houden. Dat noem ik nou de pareltjes van mijn werk.